Het verhaal van Luke

Dankzij de Kanjerketting kon Luke zijn klasgenoten laten zien wat er allemaal gebeurd was. Dat maakte enorme indruk en is ook goed voor het verwerkingsproces van Luke zelf

Dit is het verhaal van Luke (17). Zijn moeder Karin vertelt: “Op 15 mei 2018, toen Luke net 15 was geworden, kregen we het vreselijke bericht dat Luke een osteosarcoom in zijn knie had, een vrij zeldzame vorm van botkanker. Ongeloof, verdriet, angst. De grond die onder je wegvalt. Een niet te beschrijven gevoel. De pijn die hij al bijna een half jaar voelde bleken minuscule botbreuken te zijn.
 

Vanuit Groningen werden we doorgestuurd naar het Prinses Máxima centrum in Utrecht, dat net drie dagen daarvoor officieel geopend was. Een paar dagen later kreeg hij zijn eerste chemokuur; er stonden hem er nog 33 te wachten tot februari 2019. Een medisch pedagogisch medewerker kwam vertellen over de Kanjerketting. Nou, daar had Luke als 15-jarige jongen eerst helemaal geen interesse in. Toch heb ik als moeder aangegeven dat we wel een Kanjerketting gingen maken. Ik wist zeker dat Luke er anders op een later moment spijt van zou krijgen. 

Zijn behandeling was zwaar. Na twee weken verloor hij door de chemotherapie al zijn haren. Voor hem geen tranen, maar de wetenschap dat ze weer terug zouden komen en dat een petje voorlopig zijn belangrijkste accessoire zou worden. Begin september 2018 is zijn gehele knie verwijderd en heeft hij een inwendige knieprothese gekregen. En een week daarna gingen de chemokuren alweer van start. Pas na zes weken mocht hij zijn knie weer een beetje belasten en moest hij weer opnieuw leren lopen. De krukken en de rolstoel werden onmisbaar. 

Opgewekt en positief 

Het strakke schema van de vele chemokuren putte Luke volledig uit. Maar desondanks bleef hij opgewekt en positief en leuke dingen doen. 4x4 rijden was al een hobby, maar kreeg nu de volle aandacht. Hij zag een supergave Suzuki Samurai op internet waarvan hij niet kon slapen. Wij besloten toen om die auto voor hem te kopen. En dat bleek een gouden greep. In de maanden december en januari was hij iedere zaterdag op de plaatselijke crossbaan te vinden waar 4x4 evenementen werden georganiseerd. Zijn krukken mee, muts op tegen de kou, medicatie mee, sondevoeding mee en iedere week een andere vriend of vriendin mee. Het vooruitzicht van een zaterdag terreinrijden, zorgde ervoor dat hij doordeweeks de zware dagen door kwam in het ziekenhuis. 

En toen in februari 2019 was hij dan eindelijk klaar met de behandeling. Inmiddels was de Kanjerketting een paar meter lang geworden. En kon Luke dankzij de Kanjerketting zijn klasgenoten laten zien wat er allemaal gebeurd was. Dat maakte enorme indruk en is ook goed voor het verwerkingsproces van Luke zelf. Ook visite kreeg de ketting te zien en de uitleg daarbij. En zo kreeg de Kanjerketting ook voor een inmiddels 16-jarige toch grote betekenis. 

Diepe indruk

Ondertussen was Luke hard aan het werk om zijn diploma te halen. Doordat hij bijna geen lessen had kunnen volgen, moest hij er hard voor werken en wonder boven wonder kreeg hij gelijk met zijn klasgenoten te horen dat hij geslaagd was. Wat een prestatie! Dat betekende na de zomervakantie naar het mbo voertuigentechniek. Nieuwe school, nieuwe leerlingen. Ook voor hen heeft hij een presentatie gegeven, zodat ze wisten wat er met hem aan de hand was. En ook daar kwam de Kanjerketting tevoorschijn en ook op die jongemannen maakte de ketting diepe indruk. De drukke klas werd er helemaal stil van.

Eind oktober 2019 zou Luke de bloemenkraal krijgen, de kraal die symbool staat voor het einde van de behandeling. Eerst volgde er nog een controle van de longen en toen kregen we het ontstellende bericht dat er wat in zijn longen werd gezien. Wederom paniek, angst, ongeloof, verdriet. Er werden gelijk meerdere scans gemaakt waar we de volgende dag de uitslag van zouden krijgen. Toch kreeg Luke daarna de bloemenkraal als teken van kracht en hoop dat de uitslag goed zou zijn. Maar helaas. Die was niet goed. Opnieuw moest Luke een behandelingstraject in van vele chemokuren en meerdere operaties. 

Bijzondere foto 

Uiteindelijk werd op 3 juli 2020 zijn rechterlong verwijderd. Helaas kreeg hij al snel een longontsteking in zijn enige long en moest hij daarna nog een aantal keer geopereerd worden omdat er teveel lucht in zijn borstholte zat en teveel vocht in zijn hartzakje. Inmiddels is zijn Kanjerketting meer dan 11,5 meter lang. En heeft hij ook de bloemenkraal weer mogen ontvangen. En daarom wilde Luke graag een bijzondere foto laten maken van zijn Kanjerketting en zijn grote passie; zijn Suzuki Samurai. Nu is het klaar en is het tijd voor herstellen en revalideren. Ondanks zijn vermoeidheid kijkt hij daar naar uit. De start van zijn toekomst.”
 

Ontdek het verhaal achter iedere kraal

Ontdek het hele verhaal

Meerdere keren prikken

Beeldvormend onderzoek

Beenmergpunctie

Lumbaalpunctie

Operatie

Dexamethason

Stamceltransplantatie - paars

Radioactieve behandeling

Chemo-Kasper

Radio-Robbie

Radiotherapie

Immunotherapie

Sonde

Bloedtransfusie

Injectie

Aanprikken lijn

Pleister / hechtingen verwijderen

Oogdruppelen

Vernevelen

Katheteriseren / klysma

Opname

Opname IC

Isolatie

Vereniging Kinderkanker Nederland -kraal

Start behandeling

Steun de Kanjerketting

Geef kinderen een lichtpuntje tijdens de zware behandeling