Elke kraal vertelt een verhaal

De Kanjerketting®

Ieder jaar krijgen 600 kinderen de diagnose kanker. Voor die kinderen is de Kanjerketting opgericht. Het is een ketting die geregen wordt met Kanjerkralen. Elke Kanjerkraal staat voor een bepaalde behandeling, onderzoek of gebeurtenis. Zo zijn er kralen voor een chemokuur, bestraling, prikken, een scan, een lumbaalpunctie, haarverlies, een supergoede dag, een vreselijke rotdag, een operatie, verblijf op de intensive care en nog vele andere kralen. Maar de Kanjerketting is meer...

De Kanjerketting is het initiatief en intellectueel eigendom van de Vereniging Kinderkanker Nederland. De Vereniging Kinderkanker Nederland heeft de Kanjerketting in 2006 ontwikkeld. Na een pilot in het VUmc werd de KanjerKetting eind 2007 in alle kinderoncologische ziekenhuizen ingevoerd.

Kinderen met kanker rijgen deze Kanjerkralen aan een ketting.
Die ketting, de Kanjerketting, vertelt hun verhaal.

Het doel van de Kanjerketting

Een lichtpuntje tijdens de zware behandeling

De KanjerKralen maken letterlijk zichtbaar wat voor kinderen zo ongrijpbaar is. Door de Kanjerketting begrijpen ze beter wat er met hen gebeurt en krijgen ze grip op hun situatie. De ketting vertelt hun unieke verhaal. Ouders gebruiken de Kanjerketting ook als leidraad om hun kind uitleg te geven over ingrepen en hen daarop voor te bereiden. En met de Kanjerketting in de hand vertellen kinderen hun verhaal aan hun opa, oma of klasgenootjes.

Zo helpt de Kanjerketting kinderen door de behandeling heen en is na afloop een tastbare herinnering aan een ingrijpende periode. Voor gezinnen waar een kind aan kanker is overleden, is de ketting een dierbaar aandenken dat zij koesteren.

Onze werkwijze

Een meterslange ketting

Elk kind krijgt bij de diagnose een waxkoord met een kraal van de Vereniging Kinderkanker Nederland, een kraal van hoop (met een anker) en letterkralen die zijn of haar naam vormen. Daar komen in de loop van de tijd de KanjerKralen voor de behandeling bij.

De kralen worden uitgereikt in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en in de shared care centra; regionale ziekenhuizen waar kinderen ook deels behandeld worden. Zo rijgt elk kind zijn eigen Kanjerketting die meterslang kan worden en laat zien wat het kind heeft doorstaan en wat voor Kanjer het is.