Hoe komt een nieuwe Kanjerkraal uiteindelijk aan de Kanjerketting?

In ‘Hallo, ik heb kanker’ zag je hoe de wens van Rose voor de nieuwe haargroeikraal aan de Kanjerketting in vervulling ging. Ze haalde daarvoor een bedrag van 10.000 euro op. Maar hoe komt zo’n Kanjerkraal nu uiteindelijk helemaal mooi vormgegeven aan de ketting? Vereniging Kinderkanker Nederland geeft je een kijkje in de keuken.

Niet ‘even’ geregeld

De Kanjerketting is een ketting van kralen die het persoonlijke verhaal vertellen van elk kind dat kanker krijgt. Elke ketting is uniek. Voor de Kanjerketting bestaan al ruim 45 kralen. Elke Kanjerkraal staat voor een bepaalde behandeling, onderzoek of gebeurtenis. Zo zijn er kralen voor een chemokuur, bestraling, prikken, een scan, een lumbaalpunctie, haarverlies, een super goede dag, een vreselijke rotdag, een operatie, verblijf op de intensive care enz. Toch is de ketting nog lang niet compleet. De Vereniging Kinderkanker Nederland, die de ketting heeft bedacht, ontworpen en geregistreerd, krijgt regelmatig ideeën toegestuurd voor een nieuwe Kanjerkraal. We streven ernaar ongeveer drie nieuwe kralen per jaar te ontwikkelen. Het laten maken van nieuwe kralen is niet zomaar ‘even’ geregeld. Dat gaat in verschillende stappen:

Stap 1: een idee kiezen

De ideeën die we als vereniging binnenkrijgen plaatsen we op de ‘Nieuwe kralen ideeënlijst’. Wanneer wij een kraal willen toevoegen doen we dat zorgvuldig. Het liefst gebruiken we de ideeën die door kinderen zijn ingestuurd. Ook ideeën van ouders of zorgmedewerkers worden gebruikt, omdat zij ook goed zien welke kralen er nog missen. Is een kraal vaak aangevraagd? Dan weten we dat er veel behoefte aan is. Uitgangspunt bij het kiezen van een idee is dat elke Kanjerkraal het doel van de Kanjerketting dient: het verhaal vertellen van de behandeling, het ziekteproces en alles wat de kinderen en jongeren (moeten) ondergaan en meemaken.

Stap 2: Projectplan schrijven en financiering aanvragen

Als er een idee is gekozen, schrijven we daar een projectplan voor. Daarmee vragen we financiering aan bij sponsoren en fondsen. Een nieuwe kraal kost ongeveer 10.000 euro. Om nieuwe kralen te kunnen ontwerpen en produceren en bestaande kralen te kunnen blijven uitdelen zijn we volledig afhankelijk van financiële steun. De Kanjerketting in stand houden kost ongeveer 200.000 euro per jaar. Daarmee kunnen we de Kanjerkralen gratis uitdelen aan alle kinderen met kanker in Nederland. 

Stap 3: Ontwerp maken

Als de financiering rond is, gaan we aan de slag met het ontwerp. Soms bedenken wij hoe die kraal eruit moet komen te zien en soms degene die het idee van de kraal heeft ingestuurd, zoals Rose. Het idee wordt getekend of in woorden omschreven, zoals je hieronder op de foto ziet. De Kanjerkralen kunnen in heel veel verschillende vormen en kleuren gemaakt worden. Het is belangrijk dat deze qua kleur en ontwerp past tussen de andere kralen van de Kanjerketting. 

Stap 4: Proefmodel

Als het ontwerp klaar is, wordt een proefmodel gemaakt en toegestuurd. Samen met de bedenker van de kraal bekijken we of we de kraal mooi vinden en het model aan onze verwachtingen voldoet. Eventuele aanpassingen geven we door. 

Stap 5: In productie

Zijn we helemaal tevreden? Dan gaat de kraal in productie. De kralen worden met de hand gemaakt van fimoklei. De fabriek stuurt deze dan op naar ons kantoor. Wij brengen de ziekenhuizen op de hoogte dat de nieuwe kraal er is. Dat zijn niet alleen de Nederlandse ziekenhuizen, maar ook alle ziekenhuizen in het buitenland waar de Kanjerketting wordt uitgegeven. Zij kunnen deze bij ons voor hun eigen kralenvoorraad bestellen. 

Nieuwe ideeën welkom!

Dit is het proces voor een nieuwe kraal in een notendop verteld. Mis je nog een kraal die je graag aan de Kanjerketting wil zien, mail het ons op kanjerketting@kinderkankernederland.nl

Wil je de Kanjerketting steunen? Kijk dan naar onze donatiemogelijkheden. 
 

Steun de Kanjerketting

Geef kinderen een lichtpuntje tijdens de zware behandeling