Over de Kanjerketting
De Kanjerketting steunt kinderen met kanker en is een lichtpuntje tijdens de zware behandeling.
Halverwege 2020 kreeg Jorn (6) steeds meer “vage” klachten. Eindeloos zijn we met hem bij de huisarts geweest, maar telkens zei de huisarts dat het iets onschuldigs was. Uiteindelijk werd er op ons dringend verzoek om eens bloed te prikken gereageerd. Daar kwamen ontstekingswaarden uit. “Niets om ons druk om te maken”, werd ons weer verteld. We waren niet gerust gesteld. Na de zoveelste absurde keelontsteking hebben we nieuwe bloedonderzoeken geëist. Hier werd gelukkig snel gehoor aan gegeven. Er was toch iets mis! Zoals verwacht bleek Jorn Leukemie te hebben.
Diezelfde avond nog zaten we in het ziekenhuis in de buurt. De volgende dag werden we met de ambulance naar het Prinses Máxima Centrum overgebracht. We wilden daar niet zijn en al helemaal niet thuis horen. Die eerste confrontatie met allemaal zieke kinderen om je heen, kale hoofdjes, infuuspalen en nog veel meer...dat kon toch niet ons leven worden?
Na een week in het Máxima met ontelbare onderzoeken en uitslagen mocht Jorn weer mee naar huis. Toch geen kanker? Het was niet zeker en er stonden nog een hoop onderzoeken op kweek. De uitslagen lieten weken op zich wachten. Omdat de situatie stabiel bleef mochten we thuis afwachten met Jorn en moesten we wekelijks op controle komen. Vijf weken lang leefden we tussen hoop en vrees. Elke week bleken de uitslagen toch positief te zijn, dus het hele kankerverhaal leek een ver van zijn bed show te worden. Maar toen kwam toch het afschuwelijke bericht dat Jorn Leukemie had. Juveniele Myelo Monocytaire Leukemie, een chronische vorm. Onze wereld stortte in.
Jorn werd opgenomen en startte zijn eerste chemo. Een reeks van drie gevolgd door een stamceltransplantatie. Eenmaal opgenomen in het Máxima werd ons al snel verteld over de kanjerketting. We lieten Jorn zelf de keus of hij dit wilde. “Nee”, zei hij, want kettingen zijn voor meisjes en dus stom… Zelf waren we daar wel opgelucht over want zo’n ketting maakt t ook wel allemaal heel tastbaar en echt. Een paar dagen later kreeg Jorn toch de Kanjerketting met zijn naam en het ankersymbool. “Kijk maar wat jullie ermee doen”, zeiden ze. Na een goede uitleg en het bekijken van de kralen ging Jorn het toch wel interessant vinden. Zijn kanjerketting werd door hem zelf omgedoopt tot zijn geluksketting!
Fanatiek ging hij aan het verzamelen en geen kraal werd vergeten. De Kanjerketting kreeg een vast plekje op zijn kamer in het Máxima en werd elke dag een beetje langer. Iedereen die hem sprak vertelde hij trots over zijn Kanjerketting en alle kralen die hij verdiend had.
De allergaafste kraal vindt Jorn de Ambulancekraal. En de kraal die hij het liefste wilde was de kraal met de pet. Toen hij deze uiteindelijk kreeg was hij er toch niet zo blij mee omdat zijn haar uitviel.
Iedere kraal heeft zijn eigen betekenis en zo lijkt de Kanjerketting op een dagboek wat je bijhoudt tijdens je ziekteproces en herstel. Ook superhandig (ook voor de ouders) is de Kanjerketting app. Je kunt zo alles bijhouden en op een later tijdstip de kralen aan de Kanjerketting rijgen. Want de dagen in het Máxima lopen nooit zoals je verwacht en het niet altijd lukt de kraal aan te rijgen. Via de app kun je toch de ketting in de goede volgorde bijhouden.
Ondertussen zijn we drie jaar verder en is Jorn schoon! Uiteindelijk zijn we heel erg blij dat we zijn begonnen met de Kanjerketting die wij gelukkig hebben mogen afsluiten met de bloemenkraal. De ketting is waardevol voor ons allemaal omdat het ons eigen verhaal vertelt. Gelukkig is het verhaal goed afgelopen, dus die benaming geluksketting is zo gek nog niet. Lang heeft de ketting in het opbergzakje gezeten zodat we hem altijd gemakkelijk konden meenemen en uitpakken om uitleg te geven. Nu staat het kleurrijke geheel in een mooie pot op de kast zodat we elke dag zien en beseffen hoe gezegend we zijn met ons vijven!
Geef kinderen een lichtpuntje tijdens de zware behandeling