Terugblik op 2020 van onze directeur Mildred Klarenbeek

In januari van dit jaar was er nog niets aan de hand en was Corona nog ver weg. Het was begin februari toen ik startte bij de VOKK en buiten was het guur en koud. Maar zo voelde het niet. Het was een warm bad waar ik in terecht kwam. Een team met gigantisch gedreven medewerkers en enorm enthousiaste en kundige vrijwilligers. 

Hoe mooi was het vooruitzicht dat we er ook dit jaar weer zouden zijn als vereniging, zoals we er ieder jaar zijn voor elkaar. De planning stond overladen met betekenisvolle activiteiten. Om elkaar steun en aandacht te bieden, te delen zonder woorden, omdat we allemaal weten wat kinderkanker betekent.

Het had veel impact toen we vanaf half maart onze live activiteiten noodgedwongen stil moesten leggen door de pandemie. Daar was één uitzondering op;  toen we gevraagd werden om de VOKK-balie in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie  juist open te houden. Voor een luisterend oor en steun. Wat een mooie erkenning van onze rol in de zorg!

De crisis maakte ons inventief en we leerden pijlsnel de mogelijkheden van online  kennen. We openden de contactlijn voor ouders en de LEF lijn voor jongeren. De geplande activiteiten vonden doorgang in hybride vorm. De ouderinfoavonden en het jaarlijkse symposium trokken zelfs meer deelnemers dan voor de Corona tijd.

In 2020 brak een nieuwe tijd aan voor de VOKK. Als speler in kinderoncologie worden we steeds meer uitgedaagd om heel duidelijk onze belangrijke rol in te nemen en aan te scherpen. Het is onze droom dat werkelijk iedereen die met kinderkanker te maken krijgt, zich gehoord en gesteund voelt. En we zijn ambitieus, want er is nog veel te doen. 

Mooie stappen hebben we dit jaar gezet: de kind-ouderinformatie is vernieuwd, de Dagboekagenda is up to date, we droegen bij aan de verbeterde samenwerking  met de Shared Care ziekenhuizen, we investeerden in research, participatie en LATER. Dit deden we allemaal op basis van ervaringen en meningen van  ouders, kinderen, tieners en survivors. Deze ervaringskennis brengen wij in  bij beleidsmakers, zorgverleners of zorgaanbieders wanneer zij iets voor ons of over ons willen zeggen of doen. Dat is de belangrijkste reden waarom we in 2020 het nieuwe VOKK-panel zijn gestart. En waar we in 2021 nog meer vorm aan geven.

Het jaar 2020 zit er bijna op. Een bewogen jaar in veel opzichten. Waarin veel is gebeurd, veel is bereikt, veel is gevraagd van de organisatie. Binnenkort Verenigd in een nieuwe naam die onze missie zo goed dekt en gevestigd op een mooie, nieuwe plek, dicht bij ons Máxima, gaan we vol goede moed, stevigheid en vertrouwen samen voor beter in 2021!
 

Steun de Kanjerketting

Geef kinderen een lichtpuntje tijdens de zware behandeling