‘Survivors’, brussen en jongeren in behandeling fietsen 350 kilometer voor kinderen met kanker

DE BILT, 22 juni 2023 – Van 13 t/m 19 augustus 2023 fietsen vijfentwintig jongeren - survivors, brussen van kinderen die kanker hebben gehad en jongeren in behandeling - voor de zevende keer de Ketting van Ballonnen, een fietstocht van 350 kilometer door Nederland. Zij fietsen langs Shared Care Centra waar kinderen met kanker worden behandeld en finishen bij het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht. Hiermee halen zij geld op voor de Kanjerketting. 

Per jaar krijgen 600 kinderen de diagnose kanker. Tijdens de fietstocht bezoeken deelnemers Shared Care Centra om kinderen die in behandeling zijn een hart onder de riem te steken en te laten zien wat er mogelijk is ná kinderkanker. Ze brengen hen de speciale Ballonnenkraal voor aan de Kanjerketting. De Kanjerketting helpt kinderen met kanker. Na elke zware behandeling of onderzoek wordt aan de ketting een nieuwe kraal toegevoegd. Zo heeft elk kind een unieke ketting dat zijn of haar eigen verhaal vertelt. Elk kind krijgt de Kanjerketting en Kanjerkralen geheel gratis van de Vereniging Kinderkanker Nederland. Om te zorgen dat de Kanjerketting voor elk kind met kanker beschikbaar blijft, wordt met de fietstocht geld opgehaald om dit mede mogelijk te maken. Het streefbedrag is EUR 30.000.

Persoonlijke ervaring

Voor alle deelnemers is het volbrengen van de fietstocht een persoonlijke overwinning. Ook voor Minko (22). Sinds zijn zevende leeft hij met een hersentumor. En op zijn tiende werd de ziekte van Hodgkin bij hem ontdekt. Hij leeft nog altijd met de gevolgen van zijn ziekte. Door de hersentumor lijdt hij aan epilepsie, wat hem in zijn dagelijks leven beperkt. Zijn Kanjerketting biedt hem nog steeds houvast en kracht om door te gaan. Daarom fiets hij in augustus met zijn begeleider op een duofiets het land door om geld in te zamelen voor de Kanjerketting. Net als Robyn, zus van survivor Tessa, die voor de vierde keer mee fietst. Eerdere edities hebben diepe indruk op haar gemaakt. Vanwege het bezoek aan de kinderen, maar ook om het lief en leed dat onderweg wordt gedeeld. ‘Er ontstaan vriendschappen voor het leven.’

Vereniging Kinderkanker Nederland

De Ketting van Ballonnen wordt georganiseerd door de Vereniging Kinderkanker Nederland, tevens initiatiefnemer van de Kanjerketting. Deze vereniging is er voor iedereen die met kinderkanker te maken heeft (gehad). We bieden herkenning, steun, een luisterend oor, begrip, ervaringsdeskundige informatie en praktische tips. Niet alleen tijdens de behandeling, maar ook daarna. Onze leden zijn ouders, kinderen, jongeren, broers en zussen, survivors en grootouders; ieder met een eigen verhaal. Geen verhaal is hetzelfde, maar altijd voelbaar is de rode draad van verbondenheid.

Lees hier het artikel (pag 1 en pag 2) in De Stentor waarom Eline de Vries deelneemt aan de Ketting van Ballonnen. 

Meer informatie: https://kettingvanballonnen.nl

 

Steun de Kanjerketting

Geef kinderen een lichtpuntje tijdens de zware behandeling