Lancering ontwerp nieuwe kraal Kanjerketting voor kinderen met kanker 

Het ontwerp van de Shared Care kraal wordt onthuld tijdens Wereldkinderkankerdag (15 februari a.s.), een dag waarop extra wordt stilgestaan bij kinderen die kanker hebben (gehad), door de Vereniging Kinderkanker Nederland, initiatiefnemer van de Kanjerketting. De Kanjerketting helpt kinderen met kanker. Na elke zware behandeling of onderzoek wordt aan de ketting een nieuwe kraal toegevoegd. Zo heeft elk kind een unieke ketting dat zijn of haar eigen verhaal vertelt.  Daar komt nu een kraal bij. 

Voor de Kanjerketting bestaan al ruim 45 kralen, maar deze is nog niet compleet. De Vereniging Kinderkanker Nederland krijgt regelmatig ideeën toegestuurd voor een nieuwe Kanjerkraal. Het toevoegen van een kraal gebeurt zorgvuldig. Gekeken wordt of de kraal betrekking heeft op een gebeurtenis of behandeling die voor een grote groep kinderen geldt, er veel behoefte is aan de kraal en of deze voor de kinderen bijdraagt aan het begrijpen en vertellen van hun eigen verhaal. De Shared Care kraal is al vaak aangevraagd, zo ook door Noor (12). Noor wordt behandeld tegen kinderkanker en moet voor controle regelmatig naar het Isala ziekenhuis in Zwolle. Het Isala is één van de veertien Shared Care Centra. Het Prinses Máxima Centrum werkt hier nauw mee samen, zodat de kinderen niet voor alle behandelingen en controles naar Utrecht hoeven te reizen. Voor controles en behandelingen in een Shared Care Centrum is nog geen kraal. Dankzij het laatste zetje door Noor en financiële steun van het Prinses Máxima Centrum wordt de Shared Care kraal een feit. 

Ontwerpwedstrijd

Omdat deze kraal voor alle kinderen belangrijk is, kon iedereen een ontwerp insturen voor de Shared Care Kraal. ‘Samen’ en ‘verbinding’ moesten daarin terugkomen. De vereniging ontving veel verschillende, prachtige ontwerpen op foto’s, tekeningen en zelfs modellen van klei. Kleurrijk en kunstzinnig. Uit alle inzendingen is het ontwerp van Maas (9) als winnend ontwerp gekozen. Maas is ook in behandeling tegen kinderkanker. Tijdens een bezoek aan het Emma Kinderziekenhuis (ook een Shared Care Centrum) zag hij de poster met een oproep voor de wedstrijd. Hij had meteen een mooi idee bedacht en dat kort daarna ingestuurd. Bij het uitkiezen van het winnende ontwerp door Vereniging Kinderkanker Nederland, onder leiding van de coördinator van de Kanjerketting, is erop gelet of het ontwerp een aansprekende vorm of uiterlijk heeft, of het past binnen de huidige kralen en de uitleg die eraan gegeven is. Het ontwerp van Maas wordt op 15 februari a.s., tijdens Wereldkinderkankerdag, in het Prinses Máxima Centrum onthuld.

Proefmodel en productie

Na de onthulling van het ontwerp maken we een proefmodel en dat wordt toegestuurd. Samen met Maas bekijken we of we de kraal mooi vinden en het model aan onze verwachtingen voldoet. Als we helemaal tevreden zijn, dan gaat de kraal in productie. De kralen worden met de hand gemaakt van fimoklei. Later dit jaar zullen we de kraal uitbrengen in alle Shared Care Centra, zodat ze daar aan de kinderen in behandeling gegeven kunnen worden.

 

Steun de Kanjerketting

Geef kinderen een lichtpuntje tijdens de zware behandeling