Finish in zicht voor ‘Survivors’, brussen en jongeren in behandeling die fietsen voor kinderen met kanker 

Naar verwachting volbrengen de vijfentwintig jongeren - survivors, brussen van kinderen die kanker hebben gehad en jongeren in behandeling zaterdag 19 augustus de zevende editie van de Ketting van Ballonnen. Zij finishen bij het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht, nadat zij afgelopen week 350 km. hebben gefietst door Nederland. Met deze tocht, georganiseerd door Vereniging Kinderkanker Nederland, is tot nu toe EUR 30.000 opgehaald voor de Kanjerketting. 

Om 12.45 uur worden de deelnemers morgen officieel binnengehaald in het Máxima. Naast familie en vrienden zullen ook Gita Gallé, lid raad van bestuur en Wouter Kollen, clinical director quality of life, van het Máxima de fietsers ontvangen. Ook wordt in de centrale hal van het centrum de speciale Ballonnenkraal uitgereikt aan kinderen in behandeling, om te rijgen aan de Kanjerketting. Deze kraal is onderweg ook in diverse Shared Care Centra op verschillende plekken in het land uitgedeeld aan kinderen die daar opgenomen zijn, om hen een hart onder de riem te steken en te laten zien wat er mogelijk is ná kinderkanker. Dat werkt aanstekelijk. Toon (18), een van de deelnemers, heeft toen hij zes was en in behandeling deze kraal ook ontvangen. De toenmalige deelnemers van de Ketting van Ballonnen inspireerden hem zo dat hij nu zelf voor de tweede keer zaterdag finisht. 

Persoonlijke ervaring

Zo heeft elke deelnemer een uniek verhaal. Ook Eline (29) die twee keer Acute Lymfatische Leukemie overleefde. Ze weet hoe belangrijk de Kanjerketting is voor een ziek kind. De 584 Kanjerkralen, die ze heeft verzameld, vertellen welke zware behandelingen en ziekenhuisopnames ze allemaal achter de rug heeft. ‘Ik heb veel beperkingen, maar ik ben er nog. Ik probeer er nu zoveel mogelijk uit te halen. Voor mezelf, maar ook voor andere kinderen die kanker hebben. Die wil ik motiveren door te laten zien wat je allemaal nog kunt als je die ziekte overleeft.’ Ook doen er deelnemers mee die het ziekteproces van dichtbij meemaakten zoals Robyn, zus van survivor Tessa, die voor de vierde keer mee fietst. Eerdere edities hebben diepe indruk op haar gemaakt. Vanwege het bezoek aan de kinderen, maar ook om het lief en leed dat onderweg wordt gedeeld. ‘Er ontstaan vriendschappen voor het leven.’

‘Ik heb veel beperkingen, maar ik ben er nog. Ik probeer er nu zoveel mogelijk uit te halen. Voor mezelf, maar ook voor andere kinderen die kanker hebben. Die wil ik motiveren door te laten zien wat je allemaal nog kunt als je die ziekte overleeft.’ - Eline (29)

Verbondenheid

De Ketting van Ballonnen is een bonte stoet en trekt onderweg veel bekijks. Deelnemers delen samen een tandem en een duo-fiets en er fietst zelfs iemand op een handbike. Door wat ze hebben meegemaakt en meemaken, ervaart de groep een grote mate van verbondenheid. Ze spreken onderweg over serieuze onderwerpen én er is veel lol. Voor alle 25 deelnemers is het volbrengen van de fietstocht een persoonlijke overwinning. Fysiek en mentaal is het soms zwaar, ook omdat veel deelnemers te maken hebben met late effecten van hun ziekte en behandeling. Maar ze slepen elkaar erdoorheen. Ook delen deelnemers hun verdriet om lotgenoten die zijn overleden aan kinderkanker en niet meer mee kunnen fietsen. Zo heeft deelnemer Gerdo in zijn fietstas vier foto’s van overleden vrienden. Op de tweede dag zijn zij samen met andere kinderen die gemist worden herdacht. Een bijzonder moment waardoor de groep nog hechter is geworden. 

Warme ontvangst

Deelnemers ontvangen ook veel steun van aanmoedigingen langs de route en de warme ontvangst bij de Shared Care Ziekenhuizen. Naast kinderverpleegkundigen en artsen die hen enthousiast opwachten, zijn daar soms andere gasten bij. Zoals profwielrenster en oud-wereldkampioene Chantal van den Broek-Blaak, die het team ontving bij het Sophia kinderziekenhuis. Ze overhandigde haar gesigneerde wereldkampioenshirt om te veilen voor de Ketting van Ballonnen. Burgemeester van Den Bosch, Jack Mikkers, ontving de stoet bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Daar ruilde hij zijn ambtsketen met de Kanjerketting van Jasmijn voor een uniek fotomoment. 

Doneren kan nog!

Wil jij de fietsers nog een hart onder de riem steken? Steun ze dan via een donatie via de actiepagina van de deelnemers.

Steun de Kanjerketting

Geef kinderen een lichtpuntje tijdens de zware behandeling