Blog Lisette: Leven met kinderkanker

Op 15 februari is het Wereldkinderkankerdag. Vereniging Kinderkanker Nederland staat op deze dag en daarna stil bij het thema ‘leven na kinderkanker’. Bij Nina is er geen sprak van een leven na. Ze zal de bloemenkraal nooit krijgen. Haar leven met kinderkanker wordt vastgelegd in een eindeloze Kanjerketting en dat levert veel reacties op. 

Nina heeft een hersentumor. Deze bevindt zich op een plek waar deze niet verder weggehaald kan worden. Zonder behandeling blijft deze agressief reageren. Zeker zolang zij zelf nog in de groei is. Daarna is het verloop onzeker. Gelukkig heeft Nina nu medicatie die de 'stoute bal' in bedwang houdt. En waarvan wij de dosering tijdig moeten ophogen, want als Nina groeit, groeit de tumor ook. Dat willen wij voor zijn.

Kanjerkralen 

Zo blijft Nina in behandeling. Ze heeft elke drie maanden controles en onderzoeken, maandelijks therapie, dagelijks medicatie en strubbelingen door de gevolgen ervan. En daar horen Kanjerkralen bij. Zo wordt haar Kanjerketting langer en langer! De ketting hebben die wij vorige maand eens helemaal uitgelegd . Omdat de ketting niet meer in onze woonkamer past, wilde Nina deze uitrollen op de regenboogbrug tussen het Prinses Máxima Centrum en het Wilhelmina Kinderziekenhuis. 

De ketting is haar verhaal aan een hele lange draad, die symboliseert welke weg zij aflegt vanaf de diagnose.

Nietsvermoedend

Een indrukwekkend filmpje leverde dit op, waarbij ze trots langs de ketting loopt. Nietsvermoedend postte ik het op mijn socials. En wat daarna gebeurde had ik even niet zien aankomen. Het filmpje leverde 719.997 weergaven op, 7.752 likes en 640 reacties. De reacties heb ik niet allemaal kunnen lezen. Maar als ik er doorheen scrol, dan lees ik vooral ‘medeleven’ van anderen. Wensen dat Nina de bloemenkraal snel zal krijgen. Iemand die geteld had dat Nina 52 stappen heeft moeten zetten van begin tot het einde van de ketting. Reacties over haar te schattige konijnenpantoffels. Maar ook heel veel vragen over wat de Kanjerketting is. 

Bekijk hier de video

Haar verhaal 

Vragen die mij aansporen om door te gaan met bloggen. Die mij aansporen aandacht te blijven vragen voor zoiets waardevols als de Kanjerketting. Bij Nina is deze inmiddels extreem lang. Nina geeft daarom zelf aan voor welke behandelingen en gebeurtenissen ze wel of geen kraal meer wil ontvangen. Zo wil ze voor de ‘routinebezoeken’, die er helaas ook bij horen, meestal geen kraal. De Kanjerketting is haar verhaal aan een hele lange draad, die symboliseert welke weg zij aflegt vanaf de diagnose. Helaas zal de ketting nog veel langer worden. Ik hoop dat deze Nina later helpt om alles waar de kralen voor staan een plekje te geven en haar kracht geven om te blijven genieten van het leven en te accepteren wie zij is: ‘Een meisje met kanker.’

 

Ieder kind met kanker krijgt de Kanjerketting en Kanjerkralen geheel gratis van de Vereniging Kinderkanker Nederland. Om te zorgen dat de Kanjerketting voor elk kind met kanker beschikbaar blijft, zijn we volledig afhankelijk van donaties. Wil je iets doen voor kinderen met kanker? Bekijk dan de mogelijkheden op de site. 


 

Steun de Kanjerketting

Geef kinderen een lichtpuntje tijdens de zware behandeling