Blog Karin: De Bloemenkraal

De bloemenkraal...Voor 10 maart jl. hadden wij hier nog nooit van gehoord. Of van de bel luiden. Totdat onze Nienke op die bewuste dag de diagnose ziekte van Hodgkin krijgt...

We maakten kennis met het Prinses Máxima Centrum en alles wat daarbij komt kijken. Vanaf de dag van de diagnose komt ons leven in een stroomversnelling. Tegelijkertijd staat het stil. We leven van afspraak naar afspraak. En zolang we maar een afspraak hebben voelen wij ons "goed". Want dan gebeurt er iets, dan wordt de kanker aangepakt! Die bloemenkraal, hetgeen betekent dat je schoon bent, die wil Nienke bemachtigen, net als wij.

Nooit een bloemenkraal

We ontmoeten ouders en kinderen die nooit een bloemenkraal zullen ontvangen. Daardoor worden we ons bewust van hoe speciaal de bloemenkraal is. En dat maakt emoties bij ons los, heftige emoties. We hebben geen keuze en gaan ervoor, voor de bloemenkraal. Nienke moet het allemaal ondergaan, maar we doen dit als gezin, samen. En dat gaat zeker niet zonder slag of stoot. Het is allemaal zo heftig wat ons overkomt. Ineens stappen we in een andere wereld waarin ons kind een levensbedreigende ziekte heeft, we onzeker zijn of de behandeling wel aan slaat en de dagen gevuld zijn met afspraken in het Máxima afspeelt in plaats van op het werk en op school. We voelen ons enorm gesteund door alle lieve medewerkers van het Máxima en door lotgenoten.

De dag is daar

En dan is ie daar! 15 augustus, de dag waarop Nienke de bel mag luiden. Het is spannend, want Nienke moet eerst nog een MRI scan ondergaan. En ook al zegt de oncoloog dat hij daaruit geen gekke uitslagen verwacht, toch blijven we onzeker, ook Nienke. Helaas zullen we de uitslag van de scan ook pas een dag later horen. Toch proberen we van deze dag te genieten. Als Nienke klaar is met de scan hebben beide opa's en oma's zich al gemeld in het Máxima. En twee vriendinnen van Nienke zijn van de partij. De opa's en oma’s zijn hier voor het eerst. De rondleiding, onder andere op de dagbehandeling waar Nienke haar chemo’s kreeg, maakt indruk...

Wat een moment!

En dan wordt het wachten beloond!! In de spreekkamer staat de bel al klaar. Nienke heeft alle medewerkers die zij kent, en die vandaag aan het werk zijn, beloofd de bel zo hard mogelijk te luiden. En dat doet ze. Wat een moment!! Met persoonlijke woorden van de oncoloog, die haar ondertussen al zo goed kent, ontvangt Nienke haar bloemenkraal voor aan haar Kanjerketting. . Na 29 chemo's, heel veel tranen, heel veel stress, niet lekker zijn, afscheid nemen van haar mooie lange haar....en na heel veel mooie en fijne momenten met nieuwe vriendschappen die we hebben mogen sluiten. Ik gun alle ouders en kinderen in het Máxima deze afloop.

Als we euforisch en uitgelaten de gang op lopen, zijn we meteen weer terug in de realiteit. We worden gefeliciteerd door een vader. Zijn kind heeft leukemie en nog twee jaar behandeling te gaan....

Op naar herstel

Onderweg naar huis mag Nienke meerijden in een mooie cabriolet. Onze dochter is helemaal gek van supercars. Deze verrassing krijgt ze speciaal aangeboden. Ze geniet! Thuis vieren we het feestje nog even door. Met taart en kadootjes want die heeft ze dik verdiend. Want wat een weg was het, om de bloemenkraal te bemachtigen. Maar, ze heeft hem!! Op naar herstel. En...de uitslag van de scan was goed! Wat een opluchting.

Kanker, het zet je hele leven op zijn kop. Het leven, ons leven, zal nooit meer zijn zoals voor 10 maart. Maar het heeft ons dichter bij elkaar gebracht. Ons als gezin maar ook ons als ouders van.

Karin

Steun de Kanjerketting

Geef kinderen een lichtpuntje tijdens de zware behandeling