De Kanjerketting helpt kinderen met kanker

Ieder jaar krijgen zeshonderd kinderen in Nederland de diagnose kanker. De behandeling van kinderkanker duurt lang en is heel zwaar. Om kinderen met kanker te steunen heeft de Vereniging Kinderkanker Nederland de Kanjerketting ontwikkeld.

De Kanjerketting is een systeem dat bestaat uit kralen. Elke Kanjerkraal staat voor een bepaalde behandeling, onderzoek of gebeurtenis. Zo zijn er kralen voor een chemokuur, bestraling, prikken, een scan, een lumbaalpunctie, haarverlies, een supergoede dag, een vreselijke rotdag, een operatie, verblijf op de intensive care enz. 

Kinderen met kanker rijgen deze Kanjerkralen aan een ketting.
Die ketting, de Kanjerketting, vertelt hun verhaal.
 

Donaties

Vind jij ook dat de Kanjerkralen voor elk kind met kanker beschikbaar moeten blijven? Steun dan dit kleurrijke initiatief en help ons mee!

Ons verhaal

De Kanjerketting is het initiatief en intellectueel eigendom van de Vereniging Kinderkanker Nederland sinds 2006. Na een pilot in het VUmc werd de Kanjerketting eind 2007 in alle kinderoncologische ziekenhuizen ingevoerd. 

Het doel van de Kanjerketting

Een lichtpuntje tijdens de zware behandeling

De KanjerKralen maken letterlijk zichtbaar wat voor kinderen zo ongrijpbaar is. Door de Kanjerketting begrijpen ze beter wat er met hen gebeurt en krijgen ze grip op hun situatie. De ketting vertelt hun unieke verhaal. Ouders gebruiken de Kanjerketting ook als leidraad om hun kind uitleg te geven over ingrepen en hen daarop voor te bereiden. En met de Kanjerketting in de hand vertellen kinderen hun verhaal aan hun opa, oma of klasgenootjes.

Zo helpt de Kanjerketting kinderen door de behandeling heen en is na afloop een tastbare herinnering aan een ingrijpende periode. Voor gezinnen waar een kind aan kanker is overleden, is de ketting een dierbaar aandenken dat zij koesteren.

Onze werkwijze

Een meterslange ketting

Elk kind krijgt bij de diagnose een waxkoord met een kraal van de Vereniging Kinderkanker Nederland, een kraal van hoop (met een anker) en letterkralen die zijn of haar naam vormen. Daar komen in de loop van de tijd de KanjerKralen voor de behandeling bij.

De kralen worden uitgereikt in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en in de shared care centra; regionale ziekenhuizen waar kinderen ook deels behandeld worden. Zo rijgt elk kind zijn eigen Kanjerketting die meterslang kan worden en laat zien wat het kind heeft doorstaan en wat voor Kanjer het is.
 

Elke kraal vertelt een verhaal

Ontdek het verhaal achter
iedere kraal

Kralen vol betekenis

Alle Kanjerkralen zijn zorgvuldig gekozen. Elke kraal vertelt immers een verhaal. Het uitgangspunt is dat elke Kanjerkraal het doel van de Kanjerketting moet dienen: het verhaal vertellen van de behandeling, het ziekteproces en alles dat de kinderen en jongeren (moeten) ondergaan en meemaken.

Prikken

Meerdere keren prikken

Beeldvormend onderzoek

Beenmergpunctie

Lumbaalpunctie

Operatie

Dexamethason

Stamceltransplantatie - oranje

Stamceltransplantatie - paars

Radioactieve behandeling

Chemo-Kasper

Chemotherapie

Orale chemo

Radio-Robbie

Radiotherapie

Immunotherapie

Sonde

Bloedtransfusie

Injectie

Aanprikken lijn

Pleister / hechtingen verwijderen

Oogdruppelen

Vernevelen

Katheteriseren / klysma

Opname

Steun de Kanjerketting

Geef kinderen een lichtpuntje tijdens de zware behandeling